Opleiding tot officieel erkend verkeersregelaar

Verkeersregelaar

In de regeling verkeersregelaars is aangegeven dat ook anderen dan de politie officieel het verkeer mogen regelen. In het verleden werden er dikwijls mensen ingezet als verkeersregelaar die veelal naar eigen inzicht en vanuit goede bedoelingen het verkeer regelden.

Door wijziging van landelijke regelgeving is dit niet meer mogelijk; de verkeersregelaars worden nu gezien als verlengstuk van de politie en dienen daarom aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Doel.
Er vallen drie groepen verkeersregelaars te onderscheiden:

- Erkenning voor volledig commerciƫle activiteiten, denk aan transportbegeleiders.
- Erkenning voor beroepsmatige verkeersregelaars (in dit beroep is het deels de gewoonte om verkeersregelende werkzaamheden uit te voeren, bijvoorbeeld bij het werken langs de weg, ongevallen hulpverlening etc.)
- Evenementenverkeersregelaar; per evenement of voor een aaneengesloten periode van maximaal 12 maanden.

Mensen die in groep 1 of 2 vallen, dienen hiervoor een officiƫle opleiding te volgen. Onze opleiding (voor groep 2) wordt uitgevoerd door docenten die opgeleid zijn door de Politieacademie (ze zijn derhalve Kerninstructeur Verkeersregelaar).

Inhoud.
Tijdens de opleiding wordt onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- Wet- en regelgeving;
- Remafstand en reactiesnelheid;
- Geven van begrijpelijke opdrachten aan verkeersdeelnemers;
- Omgaan met agressie;
- Verkeersregels en verkeersborden;
- Praktijkvoorbeelden;
- Veiligheid en veiligheidskleding.

Aanpak.
De Gemeente bepaalt of personen wel of geen aanstelling krijgen als Verkeersregelaar. Betreft het een grensoverschrijdend gebied, dan moet men van meerdere Gemeentes goedkeuring krijgen.
Sommige burgemeesters hebben dit overgedragen aan de regiopolitie, dit is na te vragen bij desbetreffende Gemeente.

Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om een landelijke erkenning te verkrijgen. Dit dient aangevraagd te worden bij VCNL Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het belangrijkste criterium om landelijke erkenning te kunnen verkrijgen is dat de werknemers in het kader van hun beroep verkeersregelende taken hebben (zoals wegenbouwmaatschappijen, transportbegeleiders, weginspecteurs, boomvoorziening etc). Daarnaast dienen de werkzaamheden in meerdere provincies plaats te vinden, waarbij het werk ook in niet aangrenzende gemeenten plaatsvindt.

Het is raadzaam om voordat u uw werknemers de opleiding laat volgen, u polst of ze van de Gemeente / VCNL wel daadwerkelijk een aanstelling kunnen krijgen. Om een aanstellingsbewijs aan te kunnen vragen, dient de kandidaat een Verklaring van goed gedrag te kunnen overleggen.

Cursusduur.
Twee dagen cursus, inclusief examens (1 dag theoriecursus met aansluitend het theorie-examen, 1 dag praktijkcursus met aansluitend het praktijkexamen). Cursusdata in overleg vast te stellen.

Cursuslocatie.
BCN Code95 verzorgt de opleiding voor verkeersregelaars op elke gewenste locatie in Nederland.

Groepsgrootte.
Theorie maximaal 16-20 personen per cursusgroep, praktijk maximaal 8 personen per cursusgroep. Per cursusgroep dienen minimaal 4 praktijkexamens afgenomen te worden.

Resultaat.
De opleiding wordt afgerond met een theorie- en praktijkexamen afgenomen door de politie. Indien de opleiding voldoende wordt afgesloten zal de deelnemer een certificaat ontvangen. Met dit bewijs gaat de werknemer naar desbetreffende Gemeente / stuurt dit naar VCNL. Hier vraagt hij een aanstellingsbesluit aan (A4-formaat) en een certificaat/pasje. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Het kan voorkomen dat mensen zakken voor theorie of praktijk. Zij kunnen dan in een volgende groep voor een herkansing gaan. Soms komt het voor dat iemand niet geschikt worden geacht voor de werkzaamheden van Verkeersregelaar. In dit geval zal dat eerlijk en duidelijk met zowel de opdracht-gever als de kandidaat worden besproken.

Kosten.
Aangezien het van het aantal deelnemers afhangt hoeveel dagen we een docent in moeten zetten, ontvangt u van ons een offerte op maat. Vraag een offerte aan.

Contactgegevens:

Henk van den Berg
Herdersveld 5
5665JK  Geldrop
GSM     06-52143551
Telefoon 040-8421893
BTW: NL112612775B01
KVK: 53474848

Referenties:

Verkeersschool Meurs
Verkeerschool Tilburg bv
Summa college Transport en Logistiek te Eindhoven
Aarts groep
Transportbedrijf Frans de Beer en zoon
Gebr. van Beers
J&M Transport
Opleiding groep bv de Panheel
Gielissen technische bedrijven b.v.

Wij zijn partner van:

Wij werken ook voor:

 

 

logo uwv